Kronika


Likvidace ohně

14. 12. 16

V úterý 13.12. navštívil v hodinách chemie třídy tercii a kvartu velitel Sboru dobrovolných hasičů z Mníšku pod Brdy pan Josef Dvořák. Přednáška o tom, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán byla doplněna praktickou ukázkou žáruvzdorného obleku. Studenti si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, že oheň plynového kahanu jim v této požární pomůcce neublíží.

V přednášce se studenti dozvěděli jaké jsou podmínky vzniku požárů, jak jim předcházet či jak se oheň likviduje.

Doufejme, že znalosti likvidace ohně zůstanou i na dále v teoretické rovině.


První místo v chemické olympiádě

9. 12. 16

Jana Bláhová z oktávy zvítězila v krajském kole chemické olympiády nejvyšší kategorie A a postoupila do celostátního kola. Gratulujeme.

Pořadí Příjmení Jméno Škola Bodů
1. Bláhová Jana Gymnázium Karla Čapka, Dobříš, Školní 1530 76,75
2. Boguschová Veronika Gymnázium, Kladno, nám.Edvarda Beneše 1573 75,25
3. Kára Jakub OPEN GATE - gymnázium a základní škola, s.r.o. 72,5

Zdroj: https://olympiada.vscht.cz


Konverzace s rodilým mluvčím ve francouzštině

4. 12. 16

V pátek 25. listopadu se studenti sexty a septimy, kteří se učí francouzský jazyk, účastnili besedy s panem Eliem Abedi Lusaku, pocházejícího z Konga, který k nám přijel z pražského Afrického kulturního centra. Beseda byla velmi zajímavá. Žáci se dozvěděli spoustu věcí nejen o životě v Kongu, ale také o afrických symbolech zvaných Adinkra. Každý z těchto symbolů vyjadřuje nějakou kladnou vlastnost nebo znamená štěstí.

Symboly, které se nám líbily, jsme si pak mohli natisknout na trička nebo tašky v různých barvách. Beseda pro nás byla přínosem i proto, že jsme si procvičili francouzštinu s rodilým mluvčím.

Johanka Ptáčková, septima


Němečtí studenti v Dobříši

29. 11. 16

Česko-německý fond budoucnosti

V pondělí 19. září 2016 jsme na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši přivítali německé studenty ze střední školy v Quedlinburgu. Touto návštěvou pokračovala studentská výměna, kterou realizujeme již druhým rokem za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti.

Německé studenty jsme přivítali v aule školy, kde jsme měli připravené občerstvení. Zároveň jsme jim prostřednictvím prezentací představili Českou republiku, Dobříš a okolí.

Druhý den strávili společně s námi 4 vyučovací hodiny v našich třídách. Porovnávali jsme, v čem se liší výuka na českých a německých školách. Po obědě jsme se vydali na dobříšský zámek, kde byla připravená prohlídka v němčině. Odpoledne jsme pak ještě pracovali ve škole na tématu této výměny – poznávání a porovnávání vzdělávacího systému u nás a v Německu. Hledali jsme informace o Karlově univerzitě a o univerzitě v Magdeburgu. Seznámili jsme se s osobnostmi spjatými se školstvím - Janem Amosem Komenským a Rudolfem Steinerem. Porovnávali jsme například rozvrhy hodin či náročnost studia.

Přečíst celý článek


Volejbalový úspěch

24. 11. 16

Velkou radost nám udělalo družstvo dívek na Středoškolských hrách ve volejbale v Příbrami. Skvělou hrou a bojovností děvčata vyhrála svoji čtyřčlennou skupinu a v semifinále po velmi vyrovnané třísetové bitvě  porazila favorizovaný tým z Gymnázia Příbram.

Ve finále naše družstvo již nestačilo na výborné volejbalistky z Obchodní akademie a obsadilo krásné 2. místo.

Je to nejlepší umístění, kterého naše škola kdy dosáhla, a proto moc děkuji za výkony těmto hráčkám: Markétě Kadlecové, Káje Fišerové, Agátě Sojkové, Kláře Stárkové, Kátě Hanišové, Jitce Zvolánkové, Adéle Hovorkové, Marcele Poborské.

Martina Brabencová

Volejbalový tým GYMKC

Přečíst celý článek


Tvořivá dramatika

21. 11. 16

V říjnu a listopadu měli někteří studenti (LTS 3+VII, LTS 4+VIII, IV) našeho gymnázia možnost vyzkoušet si v hodinách  literatury netradiční metody práce. Celý projekt byl zpracován na základě novely Viktora Dyka  - Krysař.

Nespoutaným pohybem v prostoru za doprovodu hudby studenti vyjádřili Krysařovu svobodu. Jeho volnost však trvá jen chvíli. Nechá se spoutat láskou k Agnes. Čím by se člověk měl nechat ve svém životě spoutávat? Co stojí za to, abychom ztratili svobodu? Na tyto i jiné otázky se snažili žáci v rámci projektu odpovídat. 

Přečíst celý článek


Stop dopingu a drogám

16. 11. 16

V říjnu a v listopadu probíhaly na naší škole semináře s názvem Stop dopingu a drogám. Semináře vedl pan Jiří Hartman, student VOŠ Příbram a člen České společnosti pro naturální sport.

Přednáška byla rozdělena na dvě části. Žáci byli seznámeni s naturální kulturistikou, s její historií, soutěžními kategoriemi, disciplinami, způsobem hodnocení a možnostmi závodění. Dále se pan Hartman věnoval problematice dopingu a jeho vlivu na lidské tělo. Přednášky byly doplněny fotografiemi a několika videi k tomuto tématu. Na konci semináře se zmínil nejen o své vlastní motivaci pro soutěžení v naturální kulturistice, ale i o vlastní potřebě a vášni pro vykonávání sportovních aktivit.

Přečíst celý článek


Týden vědy

14. 11. 16

Ve čtvrtek 10. listopadu 2016 se studenti semináře matematiky ze 3. ročníku a septimy zúčastnili v rámci Týdne vědy (pořádá každoročně Akademie věd České republiky) druhé akce zaměřené na matematiku. Nejprve se v budově ČVUT na Karlově náměstí přesvědčili, že se Země přece jen točí. Poté v budově Akademie věd marně hledali výstavu Věda fotogenická a místo ní prošli několik stanovišť ve stylu IQ-Landie a na závěr vyslechli přednášku "O souvislostech v přírodě", která navázala na blok prezentací v Ústavu informatiky Akademie věd z předešlého týdne.


Matematické soustředění

13. 11. 16

Matematické soustředění Petrovice dnech 11. – 13. listopadu absolvovalo 13 studentů semináře matematiky ze 3. ročníku a septimy matematické soustředění. I tentokrát proběhlo v Petrovicích v prostorách zdejší základní školy, jejíž vedení vychází této akci vstříc (za symbolický poplatek jsou zapůjčeny dvě učebny, kuchyňka a tělocvična). Studenti věnovali přibližně 18 hodin čistého času výpočtům různých úloh - spánku byla tradičně vyhrazena doba výrazně kratší. Děkujeme rodinným sponzorům za vynikající bábovky a koláče a také za zajištění dopravy.


Návštěva hlavního města

2. 11. 16

Vystoupili jsme před Veletržním palácem v Praze a šli jsme do jedné z budov Národní Galerie, kde je umístěna Slovanská Epopej slavného českého malíře Alfonse Muchy. Tam za námi přišel pan profesor Čada, který nám popisoval těchto 20 slavných obrazů zobrazujících slovanské dějiny. Všechny tyto obrazy jsou malovány v secesním stylu.

Poté jsme se přemístili k Salesiánskému divadlu, kde jsme zhlédli představení Oliver Twist. Divadlo bylo celé v anglickém jazyce. Všechny zajisté potěšilo, že tomuto představení rozuměli.

Jakub Bedřich, kvarta


Sazka

19. 10. 16

Exkurze do SazkyVe čtvrtek 13. října 2016 navštívili studenti oktávy v rámci výuky kombinatoriky, pravděpodobnosti a statistiky sídlo společnosti Sazka. Ze známosti pro ně byl sestaven velmi zajímavý program - úvodní hodinová prezentace se věnovala uvedeným tématům středoškolské matematiky. Následovala prohlídka některých prostor sídla společnosti, kde si ve studiu mohli všichni vyzkoušet, jak moderovat losování, jehož průběhu nakonec přihlíželi.


Erasmus

14. 10. 16

V sobotu 1.října 2016 jsme my tři - Klára Nentvichová,  Andrea Šrámková a Pepa Krubner vyrazili na 9 dní na projekt Erasmus do Německa. Naším cílem byl Bad Marienberg v Německu. Zde se nás sešlo 60 studentů z pěti zemí – z Česka, Slovenska, Polska, Německa a Francie a společně jsme pracovali na různých zajímavých projektech. V průběhu celého týdne probíhaly diskuze ve skupinkách na evropská i světová témata. Zamýšleli jsme se nad otázkami jako např. "Potřebujeme Evropu?" "Jaké jsou problémy dnešní mladé generace?" "Kdybychom mohli cokoliv na světě změnit, co by to bylo?"

Přečíst celý článek


Iva Čeledová: Chybí nám radost ze života, škola má vychovávat šťastné lidi

11. 10. 16

Každý má pro něco vlohy - říká učitelka dobříšského gymnázia Iva Čeledová. Jí samotnou odjakživa přitahovala literatura. Při učení se může svobodně realizovat, radost z práce z ní přímo čiší. Do školy by podle ní neměli chodit žáci jako do lesa na houby - nejsou sběrači známek. Ty podle ní nejsou to nejdůležitější. Přední je, aby byli žáci šťastní. Nejen o smyslu literatury a vlivu češtiny na českou náturu jsme si s Ivou Čeledovou povídali právě v Mezinárodní den učitelů.

Pokračování na Dobříšskoaktuálně...


Czech republic: 25 years ago this week

17. 9. 16

[převzato z blogu našeho bývalého vyučujícího Lawrence Kuglina]

On September 7 1991 I left my grandmother's apartment in Hannover with several cases and set off by train for Prague, in what was then still Czechoslovakia. It was less than two years since the fall of the Berlin Wall and the collapse of communism in Central Europe, and my diary records the train passing "crumbling tenements" and "slag heaps" in the former GDR. I complain about the lack of luggage trolleys at Leipzig Hauptbahnhof, where I had to change, but I'm amused by the appearance of a mobile Burgerking van in the Stalinist street outside Dresden station. At the German-Czech border my battered UK passport gets just a cursory glance and a little black stamp, and a few hours later I'm being greeted by the kindly, bearded Aleš Vondráček at Praha-Holešovice station. He whisks me off in his chugging Trabant to the small town of Dobríš, where I'll be spending the next year teaching English at his school.

Přečíst celý článek


Druhák na Monínci

27. 6. 16

Ve dnech 20. - 24. 6. jsme navštívili areál Monínec. Jednalo se o jazykový kurz zaměřený na angličtinu. Projekt vedly profesorky Dana Fenclová a Ivona Coufalová. Tematicky byl výlet zaměřený na životní prostředí.

V anglickém jazyce jsme rozmlouvali např. o vzniku ozonových děr, problému odlesňování či o tom jak být celkově šetrnější k životnímu prostředí. Téma jsme zpracovávali také pomocí plakátů – ty mají upozornit ostatní na problémy, se kterými se příroda potýká.

Během pobytu jsme podnikali také výlety do okolí – např. na Javorovou skálu. Někteří z nás si užili i lanové centrum a koupání v bazénu.

Přečíst celý článek


Kdo se bojí České filharmonie?

19. 6. 16

Ve středu 15. 6. jsme se my, studenti sekundy a pár vybraných jedinců z ostatních tříd, spolu s paní profesorkou Musilovou a paní profesorkou Malou, vydali do pražského Rudolfina na koncert České filharmonie. Po dlouhém čekání na autobus, který nakonec kvůli zdravotnímu stavu řidiče nepřijel, paní profesorky rozhodly, že pojedeme do Prahy hromadnou dopravou. Přes všechny problémy jsme přesně na čas dorazili do novorenesanční budovy.

V krásně zdobených vnitřních prostorách Rudolfina jsme cítili uměleckou atmosféru. Po rozdání vstupenek a usazení se na svá místa, začal v Dvořákově síni za velkého potlesku samotný program s názvem Kdo se bojí České filharmonie?. Koncert doplněn vtipným komentováním moderátora Jana Budaře všechny zaujal. Slyšeli jsme vážnou hudbu od známých skladatelů. Zazněl zde třeba Vivaldi, Bach, Suk, Dvořákova Novosvětská, Requiem od Mozarta nebo Labutí jezero.

Přečíst celý článek


Video

15. 6. 16

Konference K VÝUCE DĚJEPISU A SPOLEČENSKÝCH VĚD

13. 6. 16

Gymnázium bude 15. června hostit setkání učitelů historie na konferenci „K VÝUCE DĚJEPISU A SPOLEČENSKÝCH VĚD“.

Cílem setkání je umožnit předávání zkušeností s úspěšnými projekty, které na školách proběhly nebo stále probíhají, a získání tak další inspirace pro budoucí výuku. Součástí konference bude i krátká komentovaná prohlídka města Dobříš.

Konferenci a workshop pořádá Gymnázium Karla Čapka, Dobříš ve spolupráci s Katedrou dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Přečíst celý článek


Rekonstrukce popravy 27 českých pánů

12. 5. 16

Dne 28. dubna 2016 žáci sexty a 2. ročníku v rámci výuky dějepisu rekonstruovali popravu 27 českých pánů. Vžili se do role popravených, ale i do role kata Mydláře. Imaginárně pocítili způsoby popravy a dozvěděli se i informace o popravených, které sami představovali.

Karolína Fišerová, sexta 


CHKO Brdy

5. 5. 16

Ve středu 4.5. 2016 se vydala tercie pod vedením paní profesorky Králové a pana profesora Kopeckého na exkurzi do CHKO Brdy.

Ráno jsme měli trochu obavy z počasí, protože do autobusu jsme nastupovali za vydatného deště. Ve Felbabce, kde jsme vystupovali, však bylo úplné sucho. Tam na nás již čekal správce CHKO Brdy pan Bohumil Fišer s kolegyněmi. Připravili si pro nás zajímavou asi 10-ti kilometrovou trasu, na které jsme mohli vidět několik biotopů, prošli jsme několika typy lesů, přešli výcvikovou plochu pro vojenskou autoškolu, viděli místo zaniklé obce Hrachoviště, na Jedové hoře jsme nahlédli do šachty Barbora a z Jindřichovy skály jsme se podívaly na hrad Valdek. Měli jsme možnost si zblízka prohlédnout i některé živočichy, které nám pan Fišer odchytil (kuňku žlutobřichou, čolka obecného). Panu profesoru Kopeckému se podařilo odchytit skokana štíhlého.

Přečíst celý článek


Orientační běh na Gymnáziu Dobříš

3. 5. 16

Ve dnech 13.-18. dubna jsme pořádali školní přebor v orientačním běhu, který byl zároveň nominačním závodem na krajské kolo Přeboru středních škol, které se uskuteční 10.5. 2016 v Kladně. Tento závod se uskutečnil v areálu školy a nejlepší časy se pohybovaly kolem 5 minut. Nominovali jsme celkem 22 dětí ve třech kategoriích.

Oporami  jednotlivých týmů jsou členové OK Dobříš. Doufáme, že některé z družstev se probojuje na celostátní finále, které se bude konat 8.6. 2016 v Praze Dalším školním závodem byl orientační běh pro kvintu a 1.ročník, pořádaný v úterý 3.5.2016 v zámeckém parku.

Přečíst celý článek


Výměna v Tonnerre

20. 4. 16

Od 3. do 8. dubna 2016 se 21 studentů Gymnázia Karla Čapka se svými dvěma profesory Světlanou Lukiyanovou a Danielem Hoškem zúčastnili výměny s francouzskými studenty v burgundském městečku Tonnerre.

Při svém pobytu ve Francii jsme nemohli vynechat návštěvu hlavního města Paříže. Paříž nás všechny okouzlila. Viděli jsme Eiffelovu věž, katedrálu Notre-Dame, slavnou francouzskou univerzitu Sorbonnu, prošli jsme se po malebném Montmartru a vyšplhali jsme až do špičky baziliky Sacré-Coeur, odkud byl nádherný výhled na celou Paříž. Po dvou dnech strávených v hlavním městě jsme pokračovali dál do Tonnerre.

Přečíst celý článek


Výměna Německo - Quedlinburg

13. 4. 16

Česko-německý fond budoucnostiV pondělí ráno 4. 4. 2016 jsme se (vybraní žáci ze tříd kvinta, 1. a 2. ročník) sešli u sportovní haly v Dobříši a odtamtud naše cesta pokračovala do německého města Quedlinburg. Cesta nám trvala asi sedm hodin a po příjezdu nás přivítali němečtí studenti i se svými učiteli. Na uvítacím brífinku nám řekli všechny potřebné informace, nastínili stručný program pro nadcházející dny a poté jsme se jeli ubytovat do rodin studentů.

Druhý den dopoledne jsme se šli podívat na místní výuku, která začíná o půl hodiny dříve než v Česku, tedy v půl osmé. Společně s německými studenty jsme absolvovali celkem čtyři vyučovací hodiny a po menším obědě jsme jeli do historického města Gemrode, kde jsme se na chvíli stali žáky historické školy. Režim v takové škole byl dost odlišný od toho, který platí ve škole dnes, jedna kratší hodina stačila. Po návratu do Quedlinburgu jsme si šli zahrát bowling.

Přečíst celý článek


Všechna videa z maturitního plesu 4. ročníku

10. 4. 16

V některých částech videí je ztlumen zvuk z důvodů ochrany autorských práv. Mezi videi lze přepínat pomocí ikony v horní levé části obrazu.


„Myslel jsem, že vyplivnu dušu“

4. 4. 16

(Exkurze do Ústavu pro českou literaturu)

Ve středu 30. března se studenti septimy a 3. ročníku, kteří si zvolili literární seminář, zúčastnili exkurze do Ústavu pro českou literaturu sídlícího na Florenci. Bylo to vůbec poprvé, kdy studenti našeho gymnázia získali možnost setkat se s akademickým pracovníkem přímo na půdě ústavu.

Paní docentka Jedličková nás mile přivítala a zahájila seminář na téma pozice vypravěče v textu. Myslím, že pro všechny byl překvapením její velmi nenucený a přátelský způsob, jakým nás seznamovala s jednotlivými typy vypravěče a jejich rolí v textu. Snažila se nás zapojit do diskuze na základě připravených podkladů. Ačkoliv užívala odborné výrazy, její projev pro nás stále zůstával na „srozumitelné“ úrovni, takže jsme neměli pocit, že chápeme pouze každé desáté slovo, jak mnozí z nás jistě očekávali.

Přečíst celý článek


Legiovlak

30. 3. 16

Dne 30. 3. 2016 jsme v rámci odpoledního vyučování dějepisu ve 3. ročníku navštívili projekt Československé obce legionářské s názvem Legiovlak v Příbrami na vlakovém nádraží. Zde jsme mohli vidět legionářský vlak z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií a zejména jejich návrat do nově vzniklé ČSR. Legiovlak nabízel mnoho vagónu, kde jsme si mohli prohlédnout předměty, které přibližují život a boj čs. legionářů na Transsibiřské magistrále, ale nejen tam, zmíněny byly i další fronty, kde se úspěšně čs.legie zapojily. Mohli jsme si tak zjistit podrobnější informace o daném tématu, ale hlavně prohlédnou originální součásti výstroje a výzbroje stejně, jako předměty legionářské každodennosti. Exkurze trvala přibližně hodinu a po prohlídce celého vlaku, jsme se vrátili linkovým autobusem na Dobříš. Výstava nabízela mnoho nových informací, jak pro dějepisný seminář tak i pro nadšence historie.

Přečíst celý článek


Naše studentka halovou mistryní ČR v tenise

28. 3. 16

[zdroj: Protenis.cz, upraveno]

Halový šampionát v kategorii dorostu ovládla Radka Bužková studující v kvintě našeho gymnázia. Bužková (I.ČLTK Praha) ve finále Mostě přehrála Kláru Hájkovou (TK Sparta Praha) 6:3 1:6 6:2 (pavouk turnaje).

Mezi dívkami došlo k překvapení hned na úvod turnaje, když turnajová jednička Kudelová vypadla v prvním kole se Sabinou Richtrovou 3:6 6:4 4:6. Šárka Richterová na úvod potrápila turnajovou dvojku Hájkovou, ve třetím setu nakonec vzdala pro zranění za stavu 6:3 4:6 2:3. V semifinále pozdější vítězka porazila Veroniku Přibylovou 6:2 7:5 a Hájková zdolala nenasazenou Dominiku Hejčovou 7:6(5) 7:5. Ve čtyřhře se radovala dvojice Bužková, Laboutková.

 


Fyzikání olympiáda

24. 3. 16

I v letošním roce se naši studenti zúčastnili fyzikální olympiády. Od září 2015 čtyři studenti tercie řešili 7 úloh školního kola a jako úspěšní řešitelé se zúčastnili 23. 3. 2016 okresního kola v Příbrami. Naši školu reprezentovali se ctí a obsadili první 4 místa v kategorii F:

  1. místo Alžběta Bláhová
  2. místo Martina Konopásková
  3. místo Šimon Hrdlička
  4. místo Tomáš Skuhrovec

Gratulujeme a tešíme se na další úspěchy ve znalostních soutěžích. 

Přečíst celý článek


Fiktivní volby

20. 3. 16

Ve středu druhého března se ve třídě 1A uskutečnily školní fiktivní volby. Jednalo se o projekt v rámci výuky politologie ve třídě sextě. Třída si částečně zvolila a částečně rozlosovala 5 skupin, ve kterých si dále rozlosovali i ideologie, které měli představovat. Naším úkolem bylo vytvořit politický program, webové stránky, volební spot a kampaň. Bylo to časově sice poměrně náročné, ale shodli jsme se, že i velice přínosné. Těsně před volbami se předsedové jednotlivých stran účastnili předvolební debaty, kterou moderoval vysokoškolský student politologie na Karlově univerzitě.

Přečíst celý článek


Opakované vítězství

17. 3. 16

V konverzační soutěži ve francouzském jazyce i v tomto ročníku zvítězil v krajském kole kategorie B1 Matěj Kůs z kvinty. V nejvyšší kategorii B2 obsadila v tvrdé konkurenci 3. místo Jitka Mrázková ze septimy. Oběma gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci našeho ústavu.


Fyzika všemi smysly

16. 3. 16

V pondělí 7. března navštívili naši školu dva studenti Matemeticko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jedním z nich byla úspěšná absolventka naší školy Tereza Fürstová. Dvě skupiny našich studentů sexty, 2.ročníku a semináře z fyziky prožily v jejich společnosti dvě příjemné hodiny plné poučení, zábavy a zajímavých pokusů. Akce se všem moc líbila a věřím, že i naši hosté odjížděli s příjemnými pocity.

Terezko a Vítku, moc děkujeme a snad za rok na viděnou!


Divadlo v knihovně

8. 3. 16

V sobotu 5. 3. 2016 se v Městské knihovně Dobříš konala beseda s názvem „Můj přítel knihovna“. V rámci tohoto setkání byla dětem představena kniha Marky Míkové „Varvara“, kterou bohatě ilustroval akademický malíř Miro Pogran.

Byli jsme požádáni, abychom pro zpestření programu připravili divadelní představení pro malé děti. A protože si v letošním roce připomeneme 40 let od úmrtí Václava Čtvrtka, rozhodli jsme se pro jeho pohádky – „Jak si Rumcajs našel Manku“ a „Jak Křemílek a Vochomůrka učesali vílu“. Pohádky připravili studenti sexty, kteří kromě scénáře vytvořili také vlastní kulisy a kostýmy. Obě vystoupení se vydařila a jistě potěšila i nejmladší dobříšské čtenáře.

Divadelní představení


První místo v konverzační soutěži v anglickém jazyce

29. 2. 16

Ve středu 24. února 2016 se na příbramském gymnáziu uskutečnilo? kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce. Naše studentka Alexandra Czerneková (septima) zvítězila v kategorii středních škol a vyšších ročníků gymnázia a postupuje do krajského kola v Kladně. Blahopřejeme k úspěchu a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

vyhlášení výsledků předání diplomu


 


Gymnázium Karla Čapka rekonstruované a hospodárnější

24. 2. 16

Budova dobříšského gymnázia ještě před rokem rozhodně nedělala čest svému jménu. Do objektu školy zatékalo, z fasády opadávala omítka, v zimě se v některých prostorách vlivem netěsnících oken a nedobře fungujícímu vytápění nedařilo udržovat komfortní teplotu. Vedení školy proto v minulosti opakovaně žádalo zřizovatele - Středočeský kraj o poskytnutí prostředků na nutné opravy. Cesta k nápravě se zdála být otevřená v roce 2012, avšak v souvislosti s kauzou někdejšího hejtmana bylo vše těsně před zahájením prací smeteno se stolu. Nové vedení kraje pak umožnilo škole podat žádost o podporu z Operačního programu Životní prostředí. V roce 2014 následovala projektová příprava, na počátku roku 2015 byla ve výběrovém řízení vybrána dodavatelská firma - Profistav Litomyšl, a.s. a vlastní práce byly zahájeny v květnu 2015.

Přečíst celý článek


Třetí místo v nejvyšší kategorii matematické olympiády

22. 2. 16

V krajském kole 65. ročníku matematické olympiády, které se konalo v Praze 12. ledna 2016, se v nejvyšší kategorii A umístila Viola Vavryčuková (septima) mezi 19 účastníky na vynikajícím 3. místě se ziskem 12 bodů a stala se úspěšnou řešitelkou (vítěz získal 13 bodů a druhý v pořadí také 12 bodů).


Tercie se poprala

2. 2. 16

s divadelní hrou podle románu Válka s mloky

26. ledna 2016 jste mohli v domově seniorů v Dobříši vidět představení studentů tercie zdejšího gymnázia. Divadlo bylo pro třídy gymnázia, rodiče, ale ani lidé z domova seniorů neodolali a přišli se podívat.

Představení bylo vyvrcholením půl roku dramatické výchovy, kde studenti pilně nacvičovali každé pondělí. Společně s paní profesorkou Prausovou, která vybírala téma a nakonec zvolila dílo Karla Čapka, to dotáhli do úspěšného konce. Představení bylo sestaveno na motivy Čapkovy známé Války s mloky.

Přečíst celý článek


94procentní úspěšnost v blended learningu

1. 1. 16

Od září do prosince naše škola realizovala z prostředků OPVK kurzy tzv. blended learningu. 329 našich žáků úspěšně absolvovalo výukové lekce v anglickém, německém či francouzském jazyce (někteří jsou započítáni dvakrát, protože zvládli studovat dva jazyky). Celkem se studiu prostřednictvím počítače žáci věnovali 1481 hodin a 32 sekund, a to nejen ve škole, ale i při domácí přípravě. Nahráli téměř 187 hodin svého mluveného projevu v cizím jazyce (ten poté kontrolovaly naše vyučující cizích jazyků :) Žáci studovali v jazykových úrovních A1 až B2 s průměrnou úspěšností 94 %.

Přečíst celý článek