Novinky


PF 2020

30. 12.

Náš ústav přeje všem svým žákům, zaměstnancům a příznivcům v novém roce pevné zdraví, hodně štěstí a pohody.

print("PF"+"20"*2)


Videa z akademie

21. 12.

Vystoupení tříd na 29. akademii - letos s tématem "V rytmu času" - naleznete v sekci videoarchiv.  Z licenčních důvodů (použitá hudba) je u většiny videí vyžadováno přihlášení/ověření identity absolventa. Některá videa mohou být bohužel ze stejných důvodů krácena.


Propagační materiály - hlasujte

17. 12.

Žáci 3. ročníku a septimy v rámci společenskovědního semináře vytvořili návrhy reklamního předmětu GKČ. Jeden z návrhů bude realizován a vy máte možnost hlasovat, který to bude:

Pro zamezení opakovanému hlasování je třeba se přihlásit (školním e-mailem):  >> hlasování ZDE << .

Uzávěrka hlasování 7. ledna 2020.


Koncerty školního sboru v prosinci 2019

22. 11.

Srdečně zveme všechny fanoušky na vystoupení školního sboru AGLAIA:

  • 3.12. úterý – Den otevřených dveří: 12.00 – 17.00 veřejná zkouška v aule
  • 6.12. pátek – Koncert Jakuba Smolíka ve Staré Huti: 19.00 Rukavičky a Aglaia
  • 13.12. pátek – Koncert v Domově seniorů: 10.00 – 11.30
  • 16.12. pondělí – Koncert na Staroměstském náměstí v Praze: 18.00-19.30
  • 18.12. středa – Vánoční koncert v Evangelickém kostele: 17.00 – 17.30 koncert Rukavičky a Aglaia; 17.30 – 19.00 Aglaia

 


Jídelna SOU Hluboš

22. 11.

Důležitá upozornění pro strávníky SOU Hluboš:

  • výdejna bude 20.12. (den naší vánoční akademie) pro strávníky GYMKC uzavřena
  • přístupová cesta přes skatepark je dle informací městské policie v případě nepříznivého počasí (déšť, námraza, vlhko) uzavřena; používejte prosím jinou trasu

Vánoční krabice od bot 2019

21. 11.

Vážení rodiče, studenti a přátelé školy,
stejně jako v loňském roce se Gymnázium Karla Čapka v Dobříši stává sběrným místem pro „krabice od bot“ (http://www.krabiceodbot.cz). Jedná se o vánoční akci, kdy se krabice od bot či obdobné velikosti naplní dárky, zabalí a tyto pak putují za dětmi ze sociálně slabých rodin nebo do dětských domovů, azylových domů apod.

Věci, kterými se krabice naplní, nemusí být úplně nové, ale musí být funkční, čisté a kompletní. Často je to jediný dárek, který dítě dostane. Obsahem může být cokoli, co udělá radost, např. plyšák, puzzle, knížka, pastelky, kosmetika, sladkosti, autíčka, panenky, oblečení atd. Krabice se pak vánočně zabalí a viditelně označí, zda je pro kluka/holku a pro jakou věkovou skupinu, případně velikost oblečení.

Sběr dárků bude na Gymnáziu probíhat ve dnech 2 - 6. 12. 2019. Loni se nashromáždilo přes 100 dárečků, věříme, že letošní číslo bude podobné. Akce je samozřejmě dobrovolná a záleží jen na studentech a na Vás, zda se chcete či můžete zapojit.

Předem děkuji za spolupráci, myslím, že je to pro naše studenty i pro nás příležitost udělat dobrý skutek a pomoci potřebným dětem, aby jejich Vánoce byly šťastné a veselé.

Mgr. Šárka Musilová


Přípravné kurzy

20. 11.

Na stránce přípravné kurzy  jsme zveřejnili v 8.00 přihlašovací formulář pro žáky z 9. ročníků. Pro uchazeče z 5. ročníků přípravné kurzy nepořádáme.

Po 28 minutách byl již kurz naplněn. Uchazeči přihlášení po 8.27 jsou zařazeni mezi náhradníky. Vzhledem k naplnění i náhradnických míst je přihlašování uzavřeno. Děkujeme za Váš ohromující zájem.

AKTUALIZACE: Všem přihlášeným i náhradníkům byly odeslány 20.11. v 18.00 pokyny k platbě/informace o umístění na seznam náhradníků. V případě, že jste se přihlašovali k přípravným kurzům a e-mail k Vám nedorazil (zkontrolujte prosím i SPAMovou složku), kontaktujte nás na e-mailu daniel.hosek{zavináč}gymkc.cz.


Vzpomínky na sametovou revoluci

7. 11.

Gymnázium Karla Čapka Dobříš vás u příležitosti výročí listopadu 1989 zve na příjemné setkání v prostorách školy, při kterém připomeneme události sametové revoluce na našem gymnáziu a na Dobříši.

Program se uskuteční v pátek 15. 11. 2019 od 13:15 v prvním patře školy. Připraveno bude promítání dokumentu 1989: Z deníku Ivany A. (reflexe roku 1989 očima osmnáctileté studentky – projekt Jeden svět na školách, Člověk v tísni) a následně proběhne debata s hosty. Těšit se můžete na povídání pana ředitele RNDr. Jiřího Kastnera, paní RNDr. Danuše Hlásné a pana PhDr. Jana Bureše Ph.D. Prostor bude i pro vaše tématické otázky.

Příjemnou atmosféru doplní hudební vystoupení studentek našeho gymnázia a těšit se můžete i na drobné občerstvení, které připravují studenti. Vítáni jsou všichni studenti, absolventi, rodiče i přátelé školy, kteří si chtějí události sametové revoluce připomenout a dozvědět se o nich více.

Program akce

  • 13.15 zahájení
  • 13.25 film 1989: Z deníku Ivany A.
  • 14.20 založení časové konzervy 2019
  • 14.30 beseda s pamětníky listopadových událostí

Výuka ve středu

4. 11.

Ve středu 6. listopadu probíhá výuka dle platného rozvrhu a suplování.


Beseda - studium v zahraničí

22. 10.

V den třídních schůzek – 19. listopadu – pořádáme besedu k možnostem studia na vysokých i středních školách v zahraničí. Program povede paní Dana Černá, Msc., která v zahraničí studovala od svých sedmnácti let.

  • od 16.30 lze individuálně konzultovat ve vestibulu v 2. patře školy
  • od 18.00 proběhne schůzka pro žáky i rodiče v aule školy

Těšíme se na účastníky jak z řad žáků, tak i rodičů.


Ředitelské volno

10. 10.

V souladu s § 24, odst. 2 zák. 561/2004 Sb., (školský zákon), v platném znění, vyhlašuje ředitel školy ředitelské volno na čtvrtek 31. října a pátek 1. listopadu 2019. V budově školy budou probíhat stavební práce v učebnách BIO, 1A, 1C a 3B. 


Sportovní soutěže

5. 10.

V aktuálním týdnu proběhne na Dobříši několik sportovních soutěží, kterých se zúčastní borci a borkyně z nižšího gymnázia:

  • úterý 8.10. – minifotbal, chlapci I a II

  • středa 9.10. – florbal, chlapci a dívky I a II

  • čtvrtek 10.10. – minifotbal, chlapci III a IV

  • pátek 11.10. – florbal, chlapci a dívky III a IV

Nominace a další informace u vyučujících tělesné výchovy. Fotbalové turnaje proběhnou na venkovním sportovišti v areálu škol, florbal v tělocvičně 2. ZŠ (dolní).


Nedostupnost Bakalářů

4. 10.

Po dobu rekonstrukce 2. ZŠ nemůžeme garantovat z důvodu přerušování dodávek elektřiny dostupnost Bakalářů (přes web bakalari.gymkc.cz ani v aplikacích). Za způsobené komplikace se omlouváme. 

Suplování mají žáci vždy k dispozici v budově školy a zde na webu v sekci suplování


Studentská rada

1. 10.

Druhé setkání studentské rady proběhne v pátek 4. října od 13.00 v HNĚDÉ

Ve čtvrtek 3. října se v HNĚDÉ učebně sejde poprvé v tomto školním roce studentská rada. Více informací podá Sp a Mu.


Bakaláři mimo provoz

27. 9.

Z důvodu přepojování přívodu elektřiny na 2. ZŠ jsou o tomto víkendu Bakaláři mimo provoz. Spuštění předpokládáme v neděli.


Odhlašování obědů

21. 9.

Upozorňujeme všechny strávníky na povinnost odhlásit si své obědy ve dnech, kdy se neúčastní školního vyučování. V případě neplánované absence (např. nemoc) mají strávníci právo první den absence oběd odebrat.

Obědy objednané v období absence žáka ve škole (kromě prvního dne absence) mohou být doúčtovány v plné výši, tj. v případě SOU Hluboš 65 Kč/oběd (viz řád školní jídelny nebo vyhláška č.107/2005). 

Odhlašování: výdejna domov seniorů, výdejna SOU Hluboš, jídelna 1. ZŠ.


ZMĚNA: Omezení dodávek elektřiny - úterý

20. 9.

V souvislosti s rekonstrukcí rozvodny v jídelně 2. ZŠ dojde v pondělí 23. září úterý 24. září k odstávce dodávky elektřiny do budovy gymnázia. Z tohoto důvodu budou nedostupné od 12.30 (čas zatím nepotvrzen)  všechny síťové služby včetně Bakalářů a telefonů. Výuka probíhá dle rozvrhu a suplování.


Výuka tělesné výchovy

12. 9.

Z důvodu rekonstrukce sportovní haly bude probíhat výuka tělesné výchovy venku. Žáci zvolí vhodné oblečení a obutí podle aktuálních povětrnostních podmínek. Opatření platí do odvolání (plán 1.2.2020).

Pro případ nepříznivého počasí byl zajištěn pro výuku tělesné výchovy sportovní sálek SOU Hluboš. Ten je možno navštěvovat 1. až 4. vyučovací hodinu dle pokynů vyučujících.


Veřejná zakázka

12. 9.

Ředitel školy vyhlašuje výzvu k podání zakázek na dodávku počítačového hardware. Zadávací dokumentace na profilu zadavatele EZAK: https://zakazky.kr-stredocesky.cz/contract_display_5408.html. Termín podání nabídek do: 26. září 2019, 12.00.


ICT kroužky

9. 9.

Po pilotním kroužku robotiky v druhém pololetí uplynulého školního roku jsou aktuálně vypsány 3 kroužky s ICT zaměřením:

  1. programování a kódování micro:bit – prima a sekunda, OBSAZENO
  2. robotika a programování mBot / C++ – vyšší stupeň gymnázia, poslední místa
  3. psaní všemi deseti  – nižší stupeň gymnázia, OBSAZENO.

Přihlášky na kroužky přijímáme do 20. září. Více informací a přihláška v letáku.


Rozvrhy hodin

29. 8.

Rozvrhy hodin na nový školní rok již jsou k dispozici po přihlášení v Bakalářích na webu a v mobilní aplikaci; dále bez přihlášení na adresách https://bakalari.gymkc.cz/rozvrh.aspx


Jídelny ve školním roce 2019/20

26. 8.

I v následujícím školním roce se naši žáci budou stravovat ve 3 různých jídelnách. Přihlášení obědů je pro každou jídelnu specifické:

  1. Jídelna 1. ZŠ Dobříš – žáci již obdrželi přihlášky ke stravování. Přihlášení konkrétních obědů a platby řeší přímo s kanceláří jídelny: http://1zs.dobris.cz/nezarazene/informace-skolni-jidelny-3
  2. Výdejna SOU Hluboš – všichni žáci jsou již přihlášeni ke stravování. V pondělí 2. září mají všichni strávníci odhlášeno, od 3. září mají všichni strávníci obědy přihlášeny. Případné změny je třeba řešit s hospodářkou SOU V Lipkách či přes web: https://jidelna.souhlubos.cz:8443/faces/login.jsp
  3. Výdejna domov seniorů – 12. září od 9.00 bude probíhat v budově naší školy přihlašování ke stravování.

Odpojení elektřiny

24. 8.

V souvislosti s rekonstrukcí rozvodny v 2. ZŠ je budova gymnázia již od čtvrtka bez dodávek elektřiny. Podle předběžných informací bude odstávka pokračovat minimálně do středy 28. srpna. Z toho důvodu předpokládáme pozdější uvolnění rozvrhů na nový školní rok (server s Bakaláři je umístěn v budově školy a vypnutý).

Budova školy je během odpojení od elektrické sítě uzavřena. Není k dispozici ani telefonické spojení. Pro kontaktování použijte prosím e-mail na příslušnou osobu či post@gymkc.cz. Naplánované opravné a komisionální zkoušky se konají v oznámených termínech.  


Výměna podlahových krytin

12. 8.

Ředitel školy vyhlašuje výzvu k podání zakázek na výměnu podlahových krytin (linoleum PVC zátěžové) ve 4 učebnách. Zadávací dokumentace na profilu zadavatele EZAK: https://zakazky.kr-stredocesky.cz/contract_display_5217.html. Termín podání nabídek do: 28. srpna 2019, 12.00.

Výměna bude probíhat do konce listopadu 2019 v učebnách 1A, 1C, 2B a BIO.


Úřední hodiny o hlavních prázdninách

20. 6.

Úřední dny o hlavních prázdninách jsou vyhlášeny na 8.7., 22.7. a 12.8., a to na dobu 10.00 – 13.00 hod. Ostatní dny je budova školy uzavřena. 


Volby 2019

4. 6.

Studenti 2. ročníku a několik dobrovolníků ze sexty se účastní projektu Volby 2019, který probíhá v rámci výuky Základů společenských věd.  Více na speciálním webu 
VOLBY 2019.

 


Tajný deník Adriana Moela

30. 5.

Tercie sehraje v pátek 31. května hru Tajný deník Adriana Moela. Předpremiéru přineseme exkluzivně a poprvé v historii školy ŽIVĚ na youtube: https://www.youtube.com/user/gymkc/live. Hraje se ve dvou alternacích, první přenos od 9.00, druhý v 11.00. 
Představení pro veřejnost, rodiče a přátele školy v pátek od 17.00 a 18.00 hod v Kulturním domě Dobříš.


Druhé kolo přijímacího řízení

20. 5.

V souladu s § 60 a násl. zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základní, středním a vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), vyhlášky č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, vše v aktuálním znění, vyhlašuje ředitel školy 2. kolo přijímacího řízení pro studijní obor 79-41-K/41 gymnázium čtyřleté.

Celý text v dokumentu PDF


Informace pro přijaté uchazeče

20. 5.

1. ročník: Společná schůzka přijatých žáků a jejich rodičů se koná ve čtvrtek 6. června 2019 v 17.00 hodin v budově Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Další informace v souboru PDF.

prima: Schůzka rodičů přijatých žáků se koná ve čtvrtek 6. června 2019 v 17.00 hodin v budově Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Další informace v souboru PDF.


Rozvrhy hodin v maturitním týdnu

16. 5.

Ve čtvrtek byly zveřejněny rozvrhy hodin na pondělí 20. května až čtvrtek 23. května. Vzhledem k mimořádné situaci (maturitním zkouškám) jsou rozhodné jedině rozvrhy zveřejněné zde na webu v sekci suplování. Mobilní aplikace Bakaláři ani webový přístup bakalari.gymkc.cz nemusí zohledňovat skutečný stav. 


Výsledky přijímacího řízení

30. 4.

Ředitel Gymnázia Karla Čapka, Dobříš, Školní 1530, rozhodl v souladu s § 59, § 60, § 165 zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon), vyhlášky č. 353/2016 Sb. a zákona 500/2004 Sb. (správní řád), vše v platném znění, takto: výsledky přijímacího řízení do primy, výsledky přijímacího řízení do 1. ročníku.

Bodové vyjádření výsledku přijímací zkoušky je tvořeno: (součet bodů za jednotnou přijímací zkoušku ČJL a MAT) * 0,8 + (body za prospěch ZŠ)

Další pokyny naleznete na stránce přijímací řízení


Přijímací řízení

17. 4.

Výsledky přijímacího řízení budou zveřejněny nejdříve v průběhu 30. dubna 2019 zde na webu ve formě: kód uchazeče - počet bodů - rozhodnutí (přijat/nepřijat/nesplnil).

Dle § 60e (Rozhodnutí o přijetí a doručování rozhodnutí) zákona č. 561/2004 Sb. Školský zákon (v platném znění):
(1) Ředitel školy v případě oborů vzdělání s maturitní zkouškou ukončí hodnocení do 2 pracovních dnů po zpřístupnění hodnocení uchazeče Centrem a zveřejní seznam přijatých uchazečů. ... Nepřijatým uchazečům nebo zákonným zástupcům nepřijatých nezletilých uchazečů ředitel doručí rozhodnutí o nepřijetí. Ředitel školy dále zveřejní výsledky hodnocení prvního a posledního přijatého uchazeče v anonymizované podobě.

 


Jednotná přijímací zkouška

13. 4.

V týdnu před velikonočními prázdninami probíhají jednotné přijímací zkoušky do 1. ročníku (pondělí) a primy (úterý a středa). Upozorňujeme rodiče uchazečů, že není dovolen v době zkoušek zákonným zástupcům uchazečů vstup do budovy školy. Mezi jednotlivými zkouškami je zajištěn nad uchazeči dozor.

- jednotné zkušební schéma s termíny a časy zkoušek


Obnoven provoz Bakalářů

2. 4.

3.4.: Provoz Bakalářů obnoven v 9.30.

2.4.: Z důvodu neustálého přerušování dodávky elektřiny jsou opět Bakaláři mimo provoz. Závada je dnes závažnější, obnovení služby předpokládáme ve středu dopoledne. Bohužel během posledního měsíce dochází v budově školy k opakovaným nehlášeným výpadkům dodávek elektřiny. Vzhledem k délce těchto výpadků a jejich neočekávanosti znovu hlásí školní server s Bakaláři nekonzistentnost dat. Server je jištěn záložním UPS zdrojem. Ten se však vzhledem k délce a četnosti výpadků v posledním období nestíhá dobíjet.


Off-line

27. 3.

Během opravy střechy sousední tělocvičny poškodila stavební firma optický kabel s konektivitou pro naši školu. Bakaláři nejsou dostupní; vnitřní síť včetně wifi je bez přístupu do Internetu.

13.00 opět fungujeme


Úspěch v recitační soutěži

19. 3.

Dne 19. března se uskutečnilo v Lochovicích okresní kolo recitační soutěže Dětská scéna. První místo ve třetí kategorii obsadil Matyáš Novák z primy. Moc blahopřejeme a držíme palce v krajském kole.


Bakaláři

11. 3.

NE 22.30: Obnoven provoz Bakalářů.

NE: Během jarních prázdnin opakovaně vypadl v budově školy proud. Vzhledem k četnosti těchto výpadků došlo k nekonzistentnosti dat na discích a musí proběhnout znovusestavení diskového pole. Spuštění Bakalářů předpokládáme nejpozději v pondělí. Za nedostupnost během celých jarních prázdnin se omlouváme.
ÚT: Nefungujeme. ST: Opraveno.  ČT: Opět výpadek proudu, oprava nejdříve v neděli.
PO: Provoz Bakalářů byl obnoven. Vzhledem k plánovaným pracem v areálu 2. ZŠ nelze garantovat tento týden funkčnost.
NE: V důsledku havárie na sousední budově tělocvičny je do odvolání mimo provoz internetový přístup do Bakalářů. Taktéž nefunguje pevná linka.


Oznámení o konání opakovaných voleb

5. 3.

Ředitel školy vyhlašuje opakované volby zástupců rodičů (a zástupců zletilých žáků) do školské rady. Volby se uskuteční dne 11. dubna 2019 od 16.30 do 17.30 hod. Návrhy kandidátů je možno předávat do 9. dubna 2019 osobně, zasílat poštou nebo elektronicky na e-mailovou adresu volby@gymkc.cz. Podrobnosti naleznete v následujících dokumentech:


Přijímací řízení

1. 3.

Přihlášku do primy podalo 127 uchazečů (zahájení studia v září 2019, kapacita 30 míst). Další informace k přijímacímu řízení.


Videa z maturitního plesu

26. 2.

V našem videoarchivu jsou vystavena čtyři videa z maturitního plesu oktávy.

Fotografie z plesu od Martina Menšíka naleznete ve fotogalerii


Kroužek programování a robotiky

11. 2.

Zveme zejména žáky 1. - 4. ročníku a kvinty až oktávy na nově otevřený kroužek programování a robotiky. Během cca 10 setkání se budeme chtít naučit programovat jezdícího robota mBot od úplných základů až k pokročilejším funkcím (paměť a samostatné učení).

Kroužek je již zaplněn, startujeme 21. února. Další informace...

 


Kritéria přijímacího řízení

25. 1.

V souladu s § 60 zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) zveřejnil ředitel školy kritéria přijímacího řízení do prvních ročníků školního roku 2019/20. Dokument naleznete v sekci Pro uchazeče - Přijímací řízení (Pokyny k přijímacímu řízení a kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019).

Přihlášky ke studiu musí být odevzdány do 1. března 2019. Lze je podat osobně v kanceláři školy nebo zaslat poštou na adresu Gymnázium Karla Čapka, Školní 1530, 263 01 Dobříš. Údaje uvedené na přihlášce musí být aktuální a čitelné.


Pololetní vysvědčení

23. 1.

Ve čtvrtek 31. ledna probíhá výuka podle rozvrhu pouze 1. vyučovací hodinu, 2. hodinu budou rozdány výpisy vysvědčení. Pátek 1. února mají žáci jednodenní pololetní prázdniny.


Objednávky obědů Hluboš

5. 1.

Od roku 2019 přechází výdejna SOU Hluboš v Lipkách na nový stravovací systém. Internetové objednávání stravy bude spuštěno až v druhé polovině ledna (přihlašovací údaje zůstávají i pro novou aplikaci). Prozatím lze využívat pro objednávky terminál nebo hospodářku ve výdejně. Jídelníček hledejte na webu SOU.